Održana tribina za srednjoškolce "Kako biti jači od ovisnosti?"

12.03.18. Novosti Središnja knjižnica

U Središnjoj knjižnici 12. ožujka 2018. održana je tribina na temu Kako biti jači od ovisnosti? u organizaciji Odjela za prevenciju ovisnosti i izvanbolničko liječenje Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Tribina je bila namijenjena učenicima prvih razreda pulskih srednjih škola, a gost predavač bio je prof. dr. sc. Slavko Sakoman, dr. med. spec. psihijatrije.

Prema riječima prof. psihologinje Helene Mitrović, voditeljice Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, ovo je jedna od mnogih preventivnih aktivnosti koje su dio projekta koji financira Ministarstvo zdravstva, a cilj tribine je potaknuti mlade na razmišljanje i stvaranje jasnih stavova o ovisnosti.

Profesor dr. Sakoman s učenicima je najviše razgovarao o smanjenju rizika zlouporabe droga, ali bilo je govora i o odrastanju i teškoćama mladih s kojima se suočavaju u kritičnoj dobi između djetinjstva i odraslosti. Adolescentima je pokušao protumačiti na koji način izgraditi osobnost i uspješno odrasti, odnosno formirati se od tinejdžera u zdrave i zadovoljne ljude. Na vrlo interesantan i učenicima pristupačan način objasnio je kako se zabaviti bez nepotrebnih rizičnih ponašanja.

Dr. Skoman napomenuo je da se bilježi pad broja heroinskih ovisnika. Od 2001. godine s tisuću i sto broj se u zemlji smanjio na 170 osoba. Veliki uspjeh bilježi i Istra, osobito nakon policijske akcije suzbijanja organiziranog narko kriminala. Trenutni je problem konzumacija marihuane i amfetamina koji su sve prisutniji među mladima, ali i ovisnost o kocki i alkoholu te internetska ovisnost.

U cjelokupnom sustavu suzbijanja droga važna je, čulo se, povezanost i kvaliteta školskog, zdravstvenog i policijskog sustava, dok prvenstveno, sve uvijek kreće od obitelji.