Joyce stigao u Pulu!

30.10.16. Novosti

Na današnji dan - 30. listopada 1904. godine - mladi irski učitelj engleskog jezika James Joyce sa svojom djevojkom Norom Barnacle stigao je u Pulu.

Svega nekoliko mjeseci koje je proveo u gradu ostalo je zabilježeno u brojnim zapisima i analima, a nepravedno se njihov boravak u Puli negativno vrednuje zbog dekontekstualizirana dojma poslana bratu mu Stanislausu.

Na prethodnom festivalu Bloomsday u Puli demistificiran je Joyceov odnos prema Puli, a ususret sedmom izdanju kratko su sažeti dojmovi u šarolikom videozapisu koji obasjava priču nakon 30. listopada 1904. Ovaj datum početak je Joyceove europske Odiseje (od milja zvane i Puliseje), koja je započela na moru, upravo u Puli.

Festival Bloomsday Croatia u suradnji s Kinoklubom Karlovac snimio je seriju 'joyceovskih espressa'. Prvim poziva Puljanje i zaljubljenike u književnost i kulturu da obilježe Joyceov pristanak na Pulu 30. listopada. Videouradak možete pogledati ovdje.

Na poziv Knjižnice, učenici grada Pule i Istarske županije na prethodnim izdanjima festivala svojim su vizualnim i književnim interpretacijama obilježili književnikov boravak u gradu 1904./1905. te vratili Jamesa i Noru na pulske ulice. Svi su radovi sabrani u e-zbirku Svojim putem.

ReJoyce!